Havuz Yaptırmak İçin İzin

Havuz Yaptırmak İçin İzin

Özellikle müstakil, bahçeli evlerde veya villaların olmazsa olmazı havuzlardır. Bu tip özelliğe sahip evlerde bulunan insanlar hem kışın bahçelerini renklendirmek için hem de yazın kullanmak için havuz yaptırmak istemektedirler. Ancak havuz yaptırmak sadece inşaat alanında sınırlı sorumlulukların yanı sıra bazı izinleri de beraberinde getirmektedir. Kamu kurumları, şehir estetiğinin bozulmamasının yanı sıra, diğer yapılardaki insanların rahatsız olmasını da engellemek için havuz yapımını bazı izinlere tabi tutmuşlardır.

Hangi Havuzlar İçin İzin Alınmalıdır? 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,havuz yaptırmak için izinkonusunu bir yönetmelik ile sandarta bağlamıştır. Yayımlanan yönetmeliğe göre derinliği 1 metreden az olan havuzlar için herhangi bir izin almaya gerek yoktur. Evin imar planlarına dahil havuzlardan olduğu için bu yapılar için süs havuzu niteliği taşımaktadır. Ancak bu havuzun dört tarafı kapalı ise yine derinlik şartı gözetmeksizin izin almak gereklidir. Derinliği 1 metreden fazla olan havuzlar süs havuzu kapsamından çıktığı için yönetmelikler dikkate alınarak gerekli izin işlemleri yapılmalıdır. Ancak yine de imar planlarına aykırı bir durumun olmadığına kesin kanaat getirilmesi için gerekli yerlerle irtibata geçilmelidir. 

Havuz Yaptırmak İçin Nereden İzin Alınır? 

 Eğer yaptırılmak istenen havuz süs havuzu niteliğinden çıkmış ve yönetmeliklerdeki şartlara göre ruhsat isteyen yapılardan ise mutlaka gerekli olan izinler alınmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliklerine göre bu havuz yaptırma izni ve ruhsatı ilçe ve merkez belediyelerinden alınabilmektedir.

 Buradaki amaç havuzun eğer yoksa imar planlarına girmesini sağlamaktır. İmarlarda olmayan hiçbir yapı resmi yapı hükmünde değildir. Belediyelerde ise bu yapının ruhsatını alabilmek için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü veya İmar ve Planlama Müdürlüğü departmanlarına müracat edilmesi gerekmektedir. (Her belediyenin organizasyon şemasına göre departmanların ismi değişmektedir)

 İmar Planı Nedir?

 İmar Planı, üzerine inşaat yapılacak olan yerler hakkında geniş bilgileri taşıyan ve ölçekli olarak hazırlanan resmi haritalara verilen isimdir. İmar planlarındaki içeriklerin değişmesi ise üç şekilde gerçekleştirmektedir;

  1.  Her ayın başında toplanan belediye meclislerinde alınan kararla imar değişikliği yapılabilir.
  2.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen talimatlarla imar planlarında değişiklik yapılabilir.
  3.  Köklü değişikliklerin yapılmasığı sadece ufak eklemelerin yapıldığı imar planlarında belediye meclisi veya bakanlık talimatına gerek olmaksızın tadilat adı verilen yöntemle değişiklik yapılabilir.

 Havuzlar için ise üçüncü yöntem geçerlidir. Bir evin bahçesine yapılacak olan havuz için meclis kararına gerek yoktur. İlçe belediyesine başvurularak plan tadilatı talep edilir. Bu plan tadilatı belediyenin ilgili teknik birimlerinin incelemeleri doğrultusunda yönetmeliklere uyuyorsa gerçekleşir.

 Havuz Yapım İzninde Hangi Yollar İzlenir?

 Havuzların yaptırım alınması için sadece ilçe belediyeye başvurmak yeterlidir. İlçe belediyeye başvurulmasının ardından belediye tarafından yetkilendirilen teknikerlerin tuttuğu raporlar göz önüne alınarak imar planlarında değişikliğe gidilir. İmar planı değişikliklerinin tamamlanmasının ardından gerekli olan ruhsat düzenlenerek verilir. Burada önemli olan nokta ise belediyenin uygun gördüğü planlara sadık kalarak havuzların inşaa edilmesidir. Belediyelerin aksine bir havuz yapımı kaçak yapı statüsüne girer ve beraberinde cezaları da getirir.

 Havuz Yaptırılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Havuz yapımına başlanılmadan önce mutlaka profesyonel bir birime danışılmalı ve gerekli olan prosedürlerin yerine getirilmesi o şekilde karar verilmelidir. Öncelikli olarak belediyeye başvurularak ilçeden belirlenen havuz yönetmelikleri iyice araştırılmalıdır. Unutulmaması gerekir ki belediyeler kararlarını kendi içlerinde alır ve yönetmelikleri her belediyeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bir başka belediyenin kararları örnek olarak alınmamalıdır. Havuzun yapılacağı ilçedeki belediyenin yönetmelikleri detaylıca incelenmelidir. Ayrıca havuz yapımın belediyeler hariç diğer yasal işlemleri de araştırılıp öğrenilmelidir.

https://www.cilekhavuz.com.tr/iletisim

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta