Havuz suyunun şeffaf ve berrak olması enfeksiyonları ve hastalıkları taşımadığı anlamına gelmez. Berrak havuz sularında bile virüsler ve geçici bakteriler bulunabilir. Havuz içindeki mikro organizmaların yok edilmesi için suyun dezenfekte edilmesi gereklidir. Bunun içinlehavuz klorlamaişlemi yapılır. Klor havuz suyuna ilave edildiğinde sudaki kirlerin bir bölümünü temizler.
Klor miktarının bir kısmı da suda kalır. Bu kalan miktarda hem yüzücüler hem de rüzgar tarafından taşınan yeni kirlere karşı etkilidir. Serbest klor faydalı bir dezenfektan olarak adlandırılmaktadır. Havuz suyunda yer alan serbest klorun izin verilen en yüksek konsantrasyonu 3 ppm olmaktadır. Yüzücüler aracılığı ile suya gelen amonyak serbest klor ile reaksiyona girer ve bunun sonucunda ortaya bağlı klor çıkar. Bağlı klorun dezenfektan etkisi yoktur. Sudaki bağlı klor ve serbest klor konsantrasyonuna toplam klor denilmektedir.
* Suda bulunan aktif klor miktarının yeterli miktarda olması
* Suyun pH derecesinin 7,2 ve 7,6 aralığında yer alması
* Serbest klorun mikroplar ile temas süresi en az 30 dakika olarak kullanılması
* Suyun sıcaklığının 26 ve 280 C arasında sıcaklık değerinde olması gereklidir.
Bu dört özellik belirtilen özelliklerde olduğunda sudaki klor uygun bir şekilde dezenfekte gerçekleştirir. pH düzeyi arttıkça klorun dezenfektan etkisi de azalacaktır. Su ısısının yükselmesi ile de klor aktivitesi artmaktadır. Bu çabuk kaybolmasına neden olacaktır.
Havuz suyunda klor ölçümü yaparken üç değer elde edebiliriz. Bunlar Serbest, bağlı ve toplam klor olmaktadır.
* Serbest Klor:Havuz içinde bakteri ile reaksiyona girmeyen klora serbest klor denir. Bu klor havuz suyuna girebilecek bakteriyi yok etmek için bekler. Havuz suyunda bulunması gereken serbest klor miktarı 1-3 ppm aralığındadır. Serbest kloru ölçmek için DPD1 hapı kullanılır. Test kiti klor ölçüm gözüne atılır. Eriyen hap klor ölçüm gözünde koyu pembe bir renk oluşturur.
* Bağlı Klor:Bakteri ile reaksiyona giren bağlı klor, bakteriyi parçalamaz. Kloramin basamağında yer alır. Bu alandahavuz klor dökmeöncesinde kabul edilen bağlı klor miktarı 0,2 ppm olmaktadır. Bu miktar üzerinde bir şoklama yapılmalıdır. Bağlı klor özellikleri:
Bağıl klor oluşumu en basit tanımı ile ölü bakteri olarak açıklanabilir.
* Toplam Klor:Havuz suyundaki bağlı klor ve serbest klor oranının toplamı toplam klor olmaktadır. Toplam klor miktarının öğrenmek için DPD1 ile yapılan ölçümün ardından DPD3 hapı ile yapılan ölçümdür. Suda bağlı klor yok ise iki ölçümde aynı çıkar.
Havuz suyuna klor şoklaması yapmak için şu durumların olması gereklidir.
* İlk kez havuza su doldurulması
* Havuza yüklü miktarda su eklenmesi
* Yosun oluşumu, bulanık su, kahverengi su gibi durumlarla havuz suyu kötüleşmişse
* Bağlı klor miktarı 0,2 mg/lt oranını aşmışsa şoklama yapılır.
Bu alanda havuz klorlama nasıl yapılır başlığı altındaki işlemlerde klor değeri normale dönene kadar havuzun kullanılmaması önemlidir. Şoklama için havuz ihtiyacının en az 4 katı kadar dozajda klor uygulaması yapılır. Havuzlarda stabilizatörlü klor var ise stabilizatör seviyesinin artmaması adına stabilizatörsüz klorla şoklama yapılabilir. Şoklama öncesinde pH değeri 7.0 ile 7.4 aralığında olmalıdır. Klor şoklamasında en önemli işlem ayarlanan pH değerindeki havuz suyuna klor miktarının 4 katı klor eklemektir. Bu işlemleri profesyonel bir şekilde yapmak için cilekhavuz.com.tr adresinde destek alabilirsiniz.
Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!
Kataloğu İndirinLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.
Hemen İzleyin